“I sne står urt og busk i skjul” – Januar måneds PopSalme

2016 er flyvende, og nye og gamle PopSalmer flyver med! Selvom vi kun er en lille bid inde i året, har jeg allerede holdt syv PopSalme workshops! Skønne børn og voksne har sunget i vilden sky – hvilken fornøjelse! Et af de aktuelle hits lige nu er naturligvis Ingemanns tålmodige vintertekst “I sne står urt og busk i skjul”. Den har i sandhed været månedens PopSalme. Her et lille smugkig (beklager den bratte afslutning) fra generalprøven i går:


oprindelig forsideDet inspirerede til en lille blog-serie, som meget passende kan starte denne iskolde januardag, hvor haven er dækket af tyk, tung sne og den buttede fuldmåne lyser op. Varm te og uldne sokker har akkompagneret en introvert hjemmedag. Balancen genetableres efter travle opstarts-uger.

Ingemann skrev teksten til denne simple lille opmuntring som en en del af udgivelsen (med det mundrette navn…) “Huldre-gaverne eller Ole Navnløses levnedseventyr” fra 1831. I historien lader han sidst i bogen hovedpersonen Ole, der nu er blevet gammel, finde eksempler på digte han skrev i sin ungdom. Han smiler af sig selv og kalder med en nostalgisk tåre på kind digtene for smagløs sentimentalitet.

Udskrift fra bogenNoget tyder på at historiens Ole har skrevet digtet i en ungdoms utålmodig forelskelse. ‘Giv tid, giv tid’. Åh, det kender vi vist alle så godt… Kom nu, forår. Kom nu, kærlighed. Kom nu, forandring!

I dag er mange af os helt betagede af den simple og nærmest barnlige naive tone i Ingemanns digte – og for mig er “I sne står urt og busk i skjul” ingen undtagelse:

I sne står urt og busk i skjul, det er så koldt derude,
dog synger der en lille fugl på kvist ved frosne rude.

Giv tid! giv tid! – den nynner glad og ryster de små vinger, –
giv tid! og hver en kvist får blad, giv tid! – hver blomst udspringer.

Giv tid! og livets træ bli’r grønt, må frosten det end kue,
giv tid! og hvad du drømte skønt, du skal i sandhed skue.

Giv tid! og åndens vinterblund skal fly for herlig sommer,
giv tid, og bi på herrens stund, – hans skønhedsrige kommer.

Så enkelt kan det siges. Og så godt at blive mindet om. Alt godt kommer til den, der venter.

Hør min melodi til sangen her på Youtube.

 

Trackbacks

Skriv et svar