Maj måneds PopSalme…

Det er lige på falderebet at nå et indlæg med maj måneds PopSalme. I virkeligheden er der ikke en salme, der stritter ud lige nu – tværdimod er jeg nærmest ved at drukne i tekster, toner og rytmer. Grundtvig og jeg er faktisk blevet rigtig fine venner de seneste måneder. Faktisk så fine, at jeg slet ikke har kunnet stoppe igen med nye melodier. Hans maniske skrivetilstand smitter, og jeg tonser derudaf med den ene efter den anden.

Deadlines på udgivelsen nærmer sig, og med kyndig hjælp fra historier og forfatter Knud Bjarne Gjesing er alle (39!) tekster nu skrevet igennem, analyseret og sat op med ordforklaringer og baggrundshistorik. Jeg har været på skolebænken hos Bjarne med masser af te, grin og gode historier. Vi har hygget os gevaldigt, og samtidigt været myreflittige. Sideløbende har jeg mødtes hver uge med min dygtige gospelkollega Lars Bruno, der i denne udgivelse laver klaverudsættelser. Vi har spillet og sunget og gennemgået alle detaljer til noderne. Sikret at det hele er nemt at spille, har rigtige tempoer og tonearter og at alt hænger godt sammen. Introer, outroer, mellemspil, modulationer og tonsvis af noder. Virkelig uoverskueligt mange!

Det bliver bare så godt. Jeg er så privilegeret og velsignet at have så dygtige mennesker til at hjælpe og støtte projektet. Det har været topmotiverende for at gå den ekstra mil, skrive de sidste melodier og overordnet bare knokle på for at nå det hele.

Disse uger byder ovenikøbet på skønne musik-oplevelser også. I går havde ‘Sov sødt, barnlille’ verdenspremiere til barnedåb i Sdr. Nærå kirke, hvor også et stort børnekor optrådte med et par af Ingemann salmerne og en håndfuld pop/gospel. På lørdag er der årsmøde på Ryslinge Højskole for Fri- og Valgmenigheder i Danmark. Om aftenen laver jeg sangforedrag og fællessang, hvor 40 fra koret Pop’n Soul hjælper med at fortolke sangene i nye korarrangementer. To af mine dygtige sangkolleger Marlene Schmidt Larsen og Kathrine K. Andersen er solister. Ikke tosset!

På søndag optræder børnekoret igen med blandt andet PopSalmer – denne gang til Ryslinge Højskoles store Grundlovsmøde og fest, og fredagen efter d. 11. juni kl. 17.00 er jeg inviteret som sangvært til ‘Højskole-maraton-sang fra den blå’ i Odense, hvor temaet bliver PopSalmer og nogle af de helt nye også skal luftes.

Ja sommerferie, det er der ikke i nærmeste fremtid her! Og lige dér, da kom jeg i tanke om hvad der skal være månedens PopSalme.

Det skal ‘Dagen går med raske fjed’ – Ingemanns iltre aftensalme, der jo egentlig handler mere om at få klaret dagens donter, så vi kan sove sødt i god ro og orden.

“Lykkeligst at hvile på, er fuldendte gerning” siger Ingemann, og får mig til at tænke på ordsproget: “Jo hårdere man arbejder, jo heldigere bliver man…

Faktisk er jeg faldet over en af Grundtvigs morgentekster (skrevet 5 år før Ingemanns ‘dagen går’), der har meget samme tema – måske har Ingemann i virkeligheden lånt lidt? Se andet vers her af ‘Morgenhanen atter gol’:

Dagen har han skabt til dåd, skumringen til hvile,
ingen målte livets tråd, derfor lad os ile:
gøre gavn, mens dagen går, prøve vore kræfter,
visse på, at gode kår rette sig derefter!

Der måtte naturligvis en ny melodi til den også i Grundtvig samlingen. I kan nok se, det hele hænger sammen og intet kan udelades! Kun søvn…

Nok for nu – jeg er inviteret på Vartov d. 9. november (kæmpe stort, by the way!) for at præsentere projektet, og de venter på en presse-tekst fra mig som i nu.

“Viljen ser vor Herre på, giver kraften vinge” – satser jeg på!

 

 

Skriv et svar